Contactlenzen

De eerste contactlens is al in 1508 bedacht door Leonardo da Vinci.  Maar pas vanaf het begin van de 20ste eeuw worden er lenzen gedragen. Sindsdien is men steeds bezig geweest met de ontwikkeling van de lenzen. Meer comfort, meer sterktebereik, en niet te vergeten, materialen die meer zuurstof doorlaten.  Hoe hoger de zuurstofdoorlaatbaarheid, hoe gezonder voor de ogen.

Je kunt contactlenzen globaal indelen in de harde/vormstabiele contactlenzen, en de zachte contactlenzen. De zogenoemde halfharde lens valt in de catergorie vormstabiele lenzen.

Vormstabiele lenzen laten veel zuurstof door. Omdat ze ook relatief klein zijn, en drijven op het traanlaagje, is dit voor het oog een gezonde optie. Ook is het vaak zo, dat wanneer men harde lenzen draagt, dat de achteruitgang van het oog qua sterkte vaak iets wordt vertraagd.

Het materiaal waarvan de lenzen worden gemaakt verschilt per lens. Vroeger werd er perspex of pmma gebruikt, maar de materialen van tegenwoordig zijn meer comfortabel.
Het is nog steeds wel zo dat het wel een paar weken kan duren voor men aan een harde lens is gewend.  Ook kunnen er stofjes achter de lens komen, wat de lens minder geschikt maakt voor het dragen in een stoffige omgeving.

Het sterktebereik van een vormstabiele lens is daarentegen erg groot. Bijna elke sterkte kan worden gemaakt, en op bijna elk oog is een harde lens aan te passen vanwege de vele maten en verschillende ontwerpen van de lens.

In de jaren 70 werden de eerste zachte lenzen ontwikkeld. Sindsdien hebben die een enorme vlucht genomen. De eerste zachte lenzen werden meestal wel een jaar of langer dan een jaar gedragen. Inmiddels is wel bekend geworden dat dit niet goed was voor de gezondheid van de ogen. Vandaar dat de meeste zachte lenzen nu in ieder geval maandelijks vervangen worden.

Een snellere vervanging van de lenzen zorgt ervoor dat de lens de gewenste hoeveelheid zuurstof doorlaat, en vuil dat zich op de lens verzamelt krijgt geen kans om infecties te veroorzaken.

Er is een groot aanbod in soorten materiaal en soorten lenzen. De maandlens, die maandelijks vervangen wordt, is verkrijgbaar in vele materiaalsoorten. Het SiliconenHydrogel materiaal is daarvan het materiaal wat het meeste zuurtof doorlaat. De FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) heeft sommige types lenzen dan ook goedgekeurd om dag en nacht te dragen. (Doe dit altijd voor zo’n kort mogelijke periode, en altijd in overleg met de contactlensspecialist!)

Een zachte lens is ook verkrijgbaar als daglens. Deze lens draagt u 1 dag (en evt nacht), u gooit de lens daarna weg, en draagt de volgende dag een nieuwe lens. Dit is verreweg de meest gezonde optie. Ook is het vaak makkelijk als u eens af en toe een lens wilt dragen naast uw bril, of als extra naast uw huidige lenzen. Denk is aan een dagje strand, zwemmen, etcetera.

Een type lens wat sinds een aantal jaar meer wordt gebruikt, is de nachtlens. De nachtlens is een vormstabielelens die men ’s nachts draagt om zo de sterkte te corrigeren. Dit is alleen mogelijk van een myopie (min-sterkte). Officieel gaat de te corrigeren sterkte tot -5,50. praktisch is dit vaak tot -3.00 dioptrie. Het grote voordeel is natuurlijk dat u overdag geen bril of lenzen nodig hebt. Wel moeten deze lenzen elk jaar vervangen worden.


Het is tegenwoordig geen enkel probleem meer om lenzen te dragen met een leesgedeelte erin verwerkt. Er moet wel gezegd worden dat het makkelijker is te om aan deze lenzen te wennen wanneer de benodigde leestoeslag nog niet heel hoog is. (bijvoorbeeld een additie van 1,25 dpt).  Bij beginnend multifocaal, dus een lage leestoeslag, zijn zowel vormstabiele als zachte lenzen geschikt, bij een hogere leestoeslag geeft een vormstabiele lens vaak een beter zicht resultaat.

In het kort:


Voordelen vormstabiele lenzen

  • Verkrijgbaar in vrijwel alle sterktes en passend te maken op bijna ieder oogVerkrijgbaar in Multifocaal (met leesgedeelte)
  • Kan in sommige gevallen het sterker worden van myopie (min-sterkte) vertragen
  • Lagere kosten tov een zachte lens (met uitzondering van de nachtlens)
  • Een infectie of beschadiging wordt vaak sneller opgemerkt omdat het lensdragen minder comfortabel wordt

 

Nadelen vormstabiele lenzen

  • Kans op stofjes of vuiltjes onder de lens
  • Kans op verlies is groter dan bij zachte lenzen
  • Minder comfortabel dan zachte lenzen


Voordelen Zachte lenzen

  • Snelle gewenning, meer comfort tov de vormstabiele lens
  • Verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten, voor bijna elk oog wel een passend materiaal
  • Ook in cylindersterktes verkrijgbaar (en het sterkte bereik wordt steeds hoger)
  • Verkrijgbaar in Multifocaal (dus met leesgedeelte)
  • Ook prima te dragen in stoffige omgevingen
  • Makkelijk af te wisselen met een bril


Nadelen zachte lenzen

  • Een infectie of bechadiging aan het oog wordt minder snel opgemerkt omdat de lens die afsluit
  • Nog niet in álle sterktes verkrijgbaar
  • minder hoge zuurstofdoorlaatbaarheid dan harde lenzen