Adviezen

Veel problemen die ontstaan bij het dragen van lenzen ontstaan door (verkeerd) gebruik. Hieronder vindt u een aantal adviezen die beschadigingen van het oog kunnen voorkomen.

Hygiëne
Was, voor zover mogelijk, uw handen vóór u uw lenzen in- en uitdoet. Als u make-up draagt, doe deze op nadat u de lenzen in heeft gedaan en haal deze af nadat de lenzen weer uit zijn.

Lenzen wegdoen Gooi uw lenzen weg wanneer de draagtermijn is verstreken. Ze zullen misschien voor uw gevoel nog wel draagbaar zijn, maar de lens heeft al veel vuil bij zich waardoor de zuurstofdoorlaatbaarheid erg afneemt. Ook verzamelen zich meer micro-orangismen op de lens waardoor het risco op infecties groter wordt.

Zwemmen met lenzen Als u de lenzen draagt tijdens het zwemmen, doe ze niet direct daarna uit, maar wacht een uurtje. De lenzen kunnen meer aan uw oog gaan ‘kleven’. De lenzen worden door het zwemmen wel blootgesteld aan allerlei bacterieën en chloor. Het is dan ook raadzaam uw lenzen na het zwemmen (zeker in zoet open water), weg te gooien of goed te desinfecteren. Een makkelijkere oplossing is het dragen van daglenzen die u na het zwemmen weg doet.
 
Lenzen en kraanwater  Zachte lenzen kunnen niet in kraanwater worden bewaard. In het geval dat u geen vloeistof bij u heeft kunt u de lenzen beter weggooien, of in geval van nood een nachtje inhouden. Het kraanwater en bijbehorende micro-organismen wordt door de lenzen opgenomen.

Harde lenzen mogen wel met kraanwater worden afgespoeld, maar bewaar ze niet in kraanwater. Als u geen vloeistof bij de hand heeft kunt u de lenzen beter droog bewaren en eventueel met een beetje water inzetten.

Een harde contactlens in de mond nemen om ‘te reinigen’, is geen goede optie. Het is soms beter dan niets, dus doe het alleen in uiterste nood. Doe dit niet met een zachte lens.

Schoon lensbakje Vervang het lenzendoosje regelmatig (in ieder geval elk half jaar), en houdt het tussendoor goed schoon. Het doosje mag in de afwasmachine. U kunt uw contactlenzenlenzenbakje met kraanwater afspoelen. Droog het bakje daarna wel goed af en vul het daarna weer met lenzenvloeistof. In landen waar de kwaliteit van het kraanwater niet zuiver is, bijvoorbeeld in de zuidelijke landen, is het verstandig uw bakje niet met kraanwater te spoelen maar alleen de contactlensvloeistof te gebruiken.

Hoeveelheid vloeistof  Doe het lenzenbakje nooit tot de rand toe vol met vloeistof. De lens kan zo bij het dichtdraaien van het bakje gemakkelijk tussen het bakje en de deksel komen en scheuren.

Vloeistof bewaren Bewaar een open fles vloeistof liever niet langer dan 3 maanden. Zeker als de vloeistof af en toe boven kamertemperatuur bewaard is. Wanneer de vloeistof regelmatig boven kamertemperatuur komt te staan, is het beter deze in de koelkast te zetten. Een tip, schrijf op de fles wanneer u de fles geopend heeft. Zo is altijd te zien, hoe lang de fles al open is.